Home » Viata parohiei » 2014 » Hramul-Rusalii 2014

Hramul - Rusalii 2014

Duminica 08 iun 2014, Parohia Sf. Nicolae din Câmpina a îmbrăcat straie de sărbătoare. Credincioşii veniţi în număr mare să cinstească praznicul împărătesc "Pogorârea Sfântului Duh" au sărbătorit şi hramul lăcaşului de cult.

„Am dorit să avem acest hram, datorită încărcăturii deosebite a praznicului, a deschiderii lui către un viitor permanent. Problema comunităţii întemeiate ca Biserică, Pogorârea Duhului Sfânt, primirea Lui de către grupul de oameni, nu de fiecare izolat, ci de fiecare dintre ei, dar împreună, în comunitate, mi s-a părut o temă de permanentă provocare pentru omul modern, deficitar la acest capitol. Icoana tradiţională a sărbătorii are şi un personaj încoronat, plasat în interiorul „potcoavei“ pe care sunt aşezaţi Apostolii. Deasupra lui, iconarul scrie „O cosmos“. Adică cosmosul, universul, lumea. Personajul arată că natura, universul în care trăiesc oamenii ca persoane, nu este indiferentă acestei sărbători. Putem gândi aşadar o concepţie creştină despre natură, pentru că ea însăşi aşteaptă să vină măcar fărâmituri ale Duhului Sfânt dinspre omul sfinţit către ea. Duhul Sfânt Îl primesc oamenii, comunitatea creştină. Natura aşteaptă şi ea un rezultat al acestei lucrări pentru ea însăşi. De aici nevoia de a lucra asupra naturii, de a o integra, de a o înfrumuseţa, de a fi responsabil faţă de ea“, ne mărturiseşte părintele.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii şi sfinţirea frunzelor de nuci, simbol al limbilor de foc ale Duhului Sfânt care s-a pogorât astfel peste Sfinţii Apostoli. credincioşii au participat la o agapa, în semn de bucurie şi comuniune.