Home » Sit arheologic

Sit arheologic

Joi, 26 Iunie 2008, cu ocazia unor lucrări de igienizare a fundaţiilor casei parohiale, a apărut în săpătura şanţului de drenaj un mormânt, în care defunctul fusese aşezat culcat pe partea dreaptă, cu picioarele chircite, neorientat creştineşte.

Vineri, 27 Iunie 2008, Dl. Arheolog Lichiardopol, de la Muzeul de Istorie si Arhelogie Ploiesti, venit prompt la faţa locului, prelua responsabilitatea descoperirii şi făcea primele aprecieri despre situl arheologic: mormânt din Epoca Mijlocie a Bronzului, Cultura Tei. Lucrările de descărcare de sarcini arheologice ale zonei, făcute în continuare în vara anului 2008 de către Dl. Arheolog Alin Frânculeasa, au evidenţiat prezenţa a şase morminte cu inventar preponderent ceramic, aparţinând Bronzului Mijlociu, Cultura Tei şi Monteoru.

Reluate ştiinţific în 2009, 2010, 2011, 2012 şi 2013 săpăturile conduse de Dl. Arheolog Alin Frânculeasa au dus la descoperirea a peste cincizeci morminte in situl arheologic de tip Monteoru (Nona şi Tei), toate de relativ mică adâncime, acoperite cu straturi de bolovani, morminte de inhumaţie şi altele de incineraţie, cu un bogat inventar ceramic.

O expoziţie cu acest material este organizată la Casa Prăznicar a parohiei noastre, de la sfâşitul anului 2009.

Pr. Moga Petru