Home » Acasa la Sf Nicolae » Atelier cultural istoric » Lansare carte Tara de Foc

Lansare carte - Ţara de Foc

Pe data de 06 iunie începând cu ora 19.00, la Librăria Bizantină a avut loc lansarea cărţii Părintelui Petru Moga "Ţara de Foc", semnată Iuliu Popper. Acest volum se doreşte a fi o primă ediţie cu biografia marelui explorator şi întreprinzător Iuliu Popper şi conţine textele originale ale autorului adunate şi traduse de către Pr Petru Moga. 

Moderator: Remus Rădulescu.
Invitaţi: Prof. Univ. Dr. Silviu Neguţ, Pr. Petru Moga, Cristian Mititelu.

„Iuliu Popper este mai întâi o legendă, o legendă a Argentinei, a Ţării de Foc. În România este destul de puţin cunoscut. Ştiu de el profesorii de istorie şi mai ales cei de geografie, care, vorbind de Ţara de Foc, pot face afirmaţia că primul om de ştiinţă, primul european care a explorat interiorul celei mai mari insule din Ţara de Foc a fost inginerul român Iuliu Popper. Ştiu de el cel mai bine filateliştii şi numismaţii, care i-au cultivat în mod statornic memoria în cărţi şi articole de specialitate.

Necunoscutele sunt insă, în cazul lui Popper, mult mai numeroase decât cunoscutele. De aceea este un subiect extrem de convenabil pentru istorii romanţate, pentru nuvele, pentru filme... Chiar titlul asumat pentru acest articol vrea să trimită la cartea lui Radu Tudoran „Toate pânzele sus”, pentru care în mod sigur biografia lui Iuliu Popper a fost, mărturisit sau nu, izvorul inspiraţiei literare...”, spune preotul Petru Moga.


„Toate scrierile adunate între coperţile acestei cărţi au o vechime de peste un secol. Ele înseamnă deja istorie. Dar nu numai. Aproape nu-ţi vine să crezi câtă modernitate transpare din aceste texte. Cât de realist şi totodată pragmatic a fost tânărul nostru compatriot, născut la Bucureşti, şcolit la Paris şi plimbat prin toată lumea! Rămâi surprins constatând ce observator profund a fost Popper şi, totodată, cât de vizionar a putut fi privitor la reala, şi nu ipotetica valoare a pământurilor din extremitatea meridională a Americii de Sud.” (Pr. Univ. Dr. Silviu Neguţ)